Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Halab chce na Rusko uvalit další sankce za bombardování. Připraveno jednat je i Česko

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Lucemburk - Bombardování syrského Halabu, z kterého je obviňováno Rusko a režim v Damašku, znovu otevřelo otázku uvalení dalších sankcí proti Moskvě. Pro jsou USA a Británie, diskutovat je připraveno také Česko.

"Česká republika je připravena diskutovat o možných sankcích vůči konkrétním syrským představitelům, odpovědným za tragický vývoj v Halabu," řekl při příchodu na dnešní jednání se svými kolegy z Evropské unie řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová upozornila, že EU není v syrském konfliktu vojenským hráčem a podporuje všechny iniciativy, které povedou k zastavení násilí, rychlé humanitární pomoci a jednáním o politické budoucnosti Sýrie. Části dnešní diskuse ministrů zahraničí unie v Lucemburku se účastní i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Unie proto podle Mogheriniové vyzývá všechny, kdo jsou v zemi vojensky přítomni, či mají přímý vliv na bojující strany, aby právě takový vývoj prosazovali. "Je důležité, abychom se vyhnuli každé eskalaci. Ta by mohla vést k nebezpečnějším scénářům, které by se snadno mohly dostat mimo kontrolu," podotkla.

V neděli, po konferenci o Sýrii v Londýně, oznámil britský ministr zahraničí Boris Johnson, že jeho země spolu s USA zvažují další sankce nejen vůči Damašku, ale také proti Moskvě, která Asada vojensky podporuje.

Mogheriniová dnes poznamenala, že podobné informace zná jen z tisku, žádný členský stát takový postup podle ní dosud nenavrhl a EU má podle ní také další prostředky, včetně pozitivních, k tomu, aby dokázala vyvinout mezinárodní tlak. Prezidenty a premiéry zemí EU přitom čeká ve čtvrtek na summitu v Bruselu dlouho plánovaná diskuse o budoucnosti vztahů evropského bloku s Ruskem. Podle Mogheriniové se na summit nepochybně dostane i syrské téma.

"Určitě se o tom budeme dnes bavit, protože zazněly některé návrhy," řekl k sankcím proti Syřanům při příchodu Zaorálek. "Je třeba se zabývat tím, jaký typ sankcí, jak cílených a jestli skutečně budou mít schopnost zasáhnout ty, kterých se mají týkat," vysvětlil ministr. Podle Zaorálka je tak klíčové, zda EU bude schopna říci, kdo tuto odpovědnost nese. Unie podle něj dlouhodobě poukazuje na to, že na situaci v Sýrii má podíl i Moskva.

Témata:  Lubomír Zaorálek protiruské sankce EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy