Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ofenziva proti IS v Mosulu: Irácká koalice má k dispozici desetitisíce bojovníků. Jak budou v bitvě postupovat?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Washington/Bagdád – V pondělí brzy ráno přišla z Iráku zpráva, že tamní armáda zahájila dlouho připravovanou ofenzivu proti Islámskému státu v Mosulu. V rámci přípravy na ofenzivu dorazilo již v pátek na frontovou linii poblíž Mosulu několik stovek příslušníků iráckých speciálních jednotek. Premiér Hajdar Abádí již vydal rozkaz k zahájení ofenzívy. Americká soukromá konzultační zpravodajská agentura Stratfor nabízí vhled do toho, co může následovat.

Než se Islámský stát města v roce 2014 bez boje zmocnil, byl Mosul druhým nejlidnatějším městem v Iráku. Většinu obyvatel tvořili sunnitští muslimové, historicky ale město bylo domovem i pro velkou skupinu Kurdů, Turkménů, Asyřanů, Aménců a jezídů. Během okupace však byly tyto skupiny pronásledovány a vyhnány, odešla i celá řada sunnitů. Z téměř dvou milionů lidí ve městě zůstalo asi 750 tisíc občanů.

Město je zastrčeno ve výběžku obklopeném ze tří stran. Kurdští bojovníci Pešmergové se momentálně nachází asi 15 až 20 kilometrů na sever a východ od Mosulu, podle Stratforu se drží v hornatém terénu s výhledem na pláně Ninive. Přední linii tvoří irácké bezpečnostní sily, které se přiblížily z jihu, nachází se asi 50 kilometrů na jih ve vyprahlé a vylidněné oblasti. Západ tak tvoří poslední zbývající vazbu mezi Mosulem a zbytkem území pod kontrolou IS. Vzhledem k tomu, že po kurdských útocích z listopadu 2015 IS přešel například o hlavní silnici mezi Mosulem a Raqqou, se zásobovací linie IS spoléhá na menší horské cesty.

Na útok je připraveno je 40 až 50 tisíc bojovníků 

Na útok je podle Stratforu připraveno asi 40 až 50 tisíc bojovníků. Pešmergové doplněni o místní spojence mají asi 10 až 15 tisíc bojovníků, největší sílu však představuje irácká armáda, především 9., 15., 16. a 37. divize. K dispozici je také několik pomocných jednotek z federální policie a sunnitské kmenové milice. Počty dostupných bojovníků Islámského státu v Mosulu je podle agentury obtížné odhadnout; nejčastěji se mluví o 2 až 7 tisících bojovníků.

„Bitva bude probíhat v několika fázích, které budou odděleny značnými pauzami. V první fázi bude mít koalice dva hlavní cíle: stáhnout smyčku kolem Mosulu, obklopit město, a zahájit přípravy za prolomení města. Pešmergové, kteří budou podpořeni iráckou armádou a kmenovými silami, se sešikují na východ a na sever od centra, a budou sloužit jako nástroj v první fázi. Z vyvýšených míst se pak Kurdové budou snažit postupovat dolů přes pláně Ninive směrem k Mosulu. Přitom nepůjde jen o to utáhnout smyčku kolem města, ale i o odvedení pozornosti a zdrojů IS a otevření alternativních cest do Mosulu. Většinu z bojů v první fázi pokryjí Pešmergové - s pomocí svých spojenců a iráckých bezpečnostních sil, převážná část irácké síly se bude pohybovat směrem k Mosulu z pozic na jihu podél dálnic 1 a 80 na obou březích Tigridu. Irácké úderná jednotka a speciální síly budou hrát významnou roli v čele útoku z jihu," nastiňuje další kroky Stratfor.

Útočníci se pokusí rozdrobit síly IS

Během této fáze pak prý lze očekávat sekundární operace, které budou zaměřeny na zásobovací cesty IS. Na severu pak lze prý očekávat údery na oblast Tal Abta a na vesnice na jih od Sindžáru, které také mohou hrát významnou roli v bitvě o Mosul. Tyto mise by pak měly donutit islámský stát, aby rozdrobil své síly a poslal posily do jiných oblastí. Čím méně bojovníků IS v oblasti, tím lepe pro síly, které se snaží Mosul dobýt, píše Stratfor.

S ohledem na tuto skutečnost se prý irácké bezpečnostní síly budou muset rozhodnout, zda Mosul v první fázi obklopí jen částečně nebo úplně. „V několika minulých bitvách o zisk klíčových městských oblastí z rukou IS v Iráku a Sýrii totiž postupující síly dobrovolně zvolily ponechání únikové cesty otevřené. Důvodem je to, že boj proti IS v otevřeném terénu je daleko vhodnější než boje ve městě. Nejen, že je městský boj těžší, ale je také destruktivní, což je něco, čemu se chce koalice v Mosulu raději vyhnout, vzhledem k jeho velké populaci a historickému významu. Zároveň však v některých případech, jako je například nedávná bitva o Manbidž, IS využil mezery, aby přivedl posily. Koalice tak pravděpodobně na počátku ponechá otevřenou únikovou cestu. V případě, že se IS nestáhne, však irácké bezpečnostní síly a Pešmergové cestu rychle zavřou," předpokládá agentura Stratfor.

V první fázi boje se pravděpodobně bude vyvíjet po dobu několik dní, ne-li týdnů. Islámský stát se pokusí síly zastavit a způsobit ztráty, a to zejména prostřednictvím využívání improvizovaných výbušných zařízení a nástrah. Může prý také na pláně Ninve poslat několik skupin bojovníků, přesto se očekává, že IS ušetří většinu svých sil k boji o samotný Mosulu a že se bude snažit využít náročný městský terén a obrany, které tam vybudoval. Navíc tím, že budou držet své pozice ve městě mezi civilním obyvatelstvem, bojovníci IS minimalizují hrozbu náletů. Stejně jako u jiných obtížných a komplikovaných bitev se toho může hodně pokazit. Stratfor varuje třeba před rivalitou mezi jednotlivými členy koalice, která se nakonec může změnit v další potyčky.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy