Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská cizinecká legie? Vojáci požadují po vládě záruky v případě smrti

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Ruská vláda předložila parlamentu návrh novely o vojenské službě, který zlegalizuje krátkodobé - tedy půlroční až roční - kontrakty s vojáky plnícími "zvláštní úkoly" ve vlasti či v cizině. Současně těmto vojákům udělí všechna práva a výsady.

Až dosud Moskva popírala nasazení ruských vojáků na straně separatistů v Donbasu na Ukrajině a tvrdila, že jde o "dobrovolníky", popřípadě o vojáky "na dovolené". Takové eufemismy po schválení novely v parlamentu už nebudou zapotřebí.

"Poslední tažení a hybridní války ukázaly, že mnozí ruští vojáci jsou ochotni riskovat život kvůli státním zájmům, ale současně požadují od státu záruky pro případ smrti, těžkého zranění či zajetí. Nechtějí být žoldáky-rekreanty či zaměstnanci soukromých válečných firem, pokud jejich rodinám bude hrozit ztráta příjmů a dávek od státu v případě smrti či invalidity živitele," zdůraznily Vedomosti.

Moskva by podle listu mohla vojáky s krátkodobými kontrakty nasadit například v případě průniku islámských radikálů z Afghánistánu do Tádžikistánu či Uzbekistánu, anebo v Libyi. Nasazení armády proti mezinárodnímu terorismu přitom ani nevyžaduje souhlas horní komory parlamentu.

Podnikatelský list RBK cituje experty, podle kterých nový zákon také může zlegalizovat ruské žoldnéře již válčící v Sýrii v počtu asi 2500 mužů, většinou bývalých vojáků, a to za peníze ze státní pokladny.

Témata:  Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy