Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská ekonomika má to nejhorší za sebou. Země do EU ale nemůže, tvrdí poradce premiéra

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš
Foto: Facebook

Praha - Bývalý slovenský ministr financí a současný poradce ukrajinského premiéra Ivan Mikloš tvrdí, že ukrajinská ekonomika má to nejhorší za sebou. Přesto však země do Evropské unie zatím vstoupit nemůže.

"To nejhorší by měla mít ukrajinská ekonomika za sebou. Po dvou letech recese očekáváme ekonomický růst okolo 1,5 %," řekl Českému rozhlasu Ivan Mikloš s tím, že recese byla způsobena zejména zděděnou nerovnováhou a také důsledky války s Ruskem, a to jak otevřeného konfliktu, tak obchodního embarga ze strany Ruska.

Přesto čeká Ukrajinu řada důležitých reforem a opatření. "Ukrajina má na to, aby ekonomicky rostla mnohem rychleji. Je potřeba udělat zásadní strukturální reformy. To je zejména vymahatelnost práva, která je velmi špatná. Je třeba pokračovat v privatizaci. Je třeba pokračovat v boji proti korupci. Těch změn je potřeba velké množství," uvedl.

Větší rozvoj podle něj brzdí například vysoká míra korupce. "Nejvíc zákonů bylo za poslední dva roky přijato právě v oblasti boje proti korupci. Byly zřízeny nové instituce. Jako například Národní agentura pro boj s korupcí. Byla provedena reforma policie a soudnictví. Připravuje se zřízení speciální prokuratury. Slabinou ovšem zůstává implementace. Ale to vždy trvá jistý čas" dodal.

Mohl by proto být vstup Ukrajiny do Evropské unie reálný? POdle poradce ano, ale ne nyní. "Ukrajina na vstup stále není připravená. A ani Evropa není připravená na další rozšiřování. A to nejen kvůli situaci na Ukrajině, ale i kvůli situaci uvnitř Evropské unie. Evropa má sama se sebou řadu problémů," vysvětlil.

Témata:  Ukrajina EU Ivan Mikloš

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy