Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiskovo setkání s dalajlámou porušilo politiku jedné Číny, zuří Peking

Andrej Kiska, nový slovenský prezident
Andrej Kiska, nový slovenský prezident
Foto: andrejkiska.sk **www.andrejkiska.sk**

Bratislava/Peking - Proti návštěvě dalajlamy na Slovensku se včera ohradila tamní čínská ambasáda a dnes přišlo varování až z Pekingu.

Dalajlama se s prezidentem Andrejem Kiskou sešel v neděli v Bratislavě. Kiska ignoroval "ostrý nesouhlas" Číny a setkal se s dalajlamou, prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Toto setkání podle jejích slov bylo v rozporu s "politikou jedné Číny", kterou slovenská vláda slíbila podporovat.

Dalajlama se podle Chua Čchun-jing dlouhodobě snaží o odtržení Tibetu od Číny, a čínská vláda je proti tomu, aby kterýkoli zahraniční činitel byl s dalajlamou v jakékoli formě kontaktu.

Schůzka Kisky s dalajlamou "rozbila politický základ čínsko-slovenských vztahů", dodala mluvčí. "Žádáme, aby slovenská strana jasně uznala protičínskou, separatistickou povahu dalajlamovy kliky a upřímně respektovala bytostné čínské zájmy."

Témata:  H. H. Dalajlama Slovensko Čína Andrej Kiska

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy