Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V německé továrně na hnojiva došlo k výbuchu, na místě je několik zraněných

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Berlín - V chemičce společnosti BASF v německém Ludwigshafenu dnes došlo k explozi, zraněno bylo několik lidí. Příčina výbuchu se vyšetřuje, na místě jsou hasiči.

Exploze továrnou v Porýní-Falci otřásla kolem 11:30 SELČ. Liebelt uvedl, že nejprve začalo hořet jedno z potrubí. "Jak poté došlo k explozi, zatím není jasné," podotkl. V chemičce se běžně překládají hořlavé kapaliny a zkapalněný plyn. Jejich množství ročně dosahuje 2,6 milionu tun.

Televizní záběry z místa ukazovaly plameny šlehající do výše i hustý černý kouř stoupající nad město. Ohrožení ale kouř pro obyvatelstvo ale podle dosavadních měření nepředstavuje. Přesto by lidé měli raději zůstat doma.

Požár, na jehož hašení se podílejí jednotky z širšího okolí, už je podle úřadů pod kontrolou. Celkově je ale situace nadále napjatá, o čemž svědčí i to, že kvůli další pohotovosti byla na několik minut přerušena odpolední tisková konference záchranářů a představitelů chemičky.

Vedle jednoho mrtvého a šesti těžce zraněných je také nejméně jedna osoba zraněna lehce. O pohřešovaných zatím nemá firma jakékoli bližší informace.

Závod v Ludwigshafenu byl v dávnější minulosti dějištěm tragických nehod. Při explozi v roce 1948 zemřelo v chemičce 207 lidí a 3800 osob utrpělo zranění. Ještě vážnější výbuch v továrně společnosti BASF v roce 1921 si vyžádal přes 560 obětí.

Témata:  Německo výbuch BASF hasiči

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy