Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo volá po celostátním referendu, o jeho zavedení uvažuje bavorská CSU

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německá ústava umožňuje celostátní referendum jen ve zcela výjimečných případech. Jak ukázal nový průzkum agentury YouGov, většina lidí to chce změnit.

V Německu může plebiscit na spolkové úrovni proběhnout prakticky jen v případě, pokud vláda usiluje o nové územní členění země. Takového referenda se ale mohou zúčastnit jen obyvatelé dotčených zemí.

O podpoře zavedení celostátního referenda nyní uvažuje bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), která je ve vládní koalici s CDU kancléřky Angely Merkelové. V nadcházejících týdnech bude o možnosti vepsat tento požadavek do stranického programu hlasovat členská základna CSU.

Zcela jistě by referendum na celostátní úrovni chtělo zavést 44 procent dotázaných Němců, spíše pro je dalších 31 procent respondentů. Zcela proti je 15 procent lidí. Nejvíce příznivců má lidové hlasování u občanů starších 60 let, z nichž by ho podpořilo více než 80 procent.

Jako důvod, proč by bylo dobré referendum zavést, dotázaní nejčastěji uváděli, že je to způsob jak bojovat proti znechucení lidí politikou a že je to možný opravný prostředek proti rozhodnutí politiků. Z negativních dopadů případného referenda se Němci nejčastěji obávají toho, že by v něm lidé brali ohled spíše na svůj vlastní zájem než na obecné blaho.

Témata:  Německo referendum Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU)

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy