Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát v noci útočil v Mosulu na irácké tanky, pešmergové budou zatím držet pozice

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Kurdské síly v rámci bitvy o Mosul v pondělí dobyly několik vesnic východně od města, o dlaší postup ale usilovat nebudou.

Informovala o tom dnes agentura AP. Jeden z velitelů takzvaných pešmergů řekl, že jeho jednotky dosáhly svého cíle a nyní budou jen "držet své pozice".

Velitel iráckých speciálních jednotek ale AP řekl, že Kurdové naopak potřebují pro dosažení svých cílů více času, a požádali proto irácké síly o odložení postupu iráckých složek plánovaného na dnešní ráno. Zpravodaj CNN uvedl, že pešmergové se zatím setkávají s menším odporem, než jaký čekali.

Za prvních 24 hodin operace se podle agentury Reuters podařilo ozbrojeným silám podporovaným leteckými údery koalice vedené USA získat asi 20 vesnic u Mosulu. Prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání podle serveru stanice Al-Džazíra řekl, že od IS bylo osvobozeno zhruba 200 kilometrů čtverečních. Podle prohlášení irácké armády utrpěl IS "těžké ztráty na životech i vybavení".

Panují obavy o osud 1,5 milionu civilistů žijících ve městě. Mezinárodní výbor Červeného kříže dnes oznámil, že se snaží s islamisty v Mosulu navázat kontakt, aby byla "zachována pravidla války" a zajištěno humánní zacházení s civilisty. Šéf irácké mise Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedl, že jeho lidé začali rozdávat plynové masky v obavách z toho, že by IS mohl použít v bitvě o Mosul chemické zbraně.

Psali jsme: Evropa v nebezpečí: Po dobytí Mosulu se mohou vrátit bojovníci IS, varuje eurokomisař  

Fronta se nyní nachází asi 20 kilometrů jižně od Mosulu, napsal z místa zpravodaj BBC. Boje podle něj pokračovaly i v noci na dnešek, kdy radikálové útočili na tanky irácké armády.

Irácký vicepremiér Hošjar Zibarí řekl v pondělí CNN, že výsledky prvního dne ofenzivy byly "ohromné", a dodal, že operace proti IS se v dalších dnech bude stupňovat.

Podle mluvčího amerického ministerstva obrany Petera Cooka irácké síly v pondělí postoupily více, než se předpokládalo. Cook ale zároveň upozornil, že operace ještě nějakou dobu potrvá.

Témata:  Irák Kurdové Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy