Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vrací úder Británii za zmrazení účtů RT

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské mediální společnosti Rossija segodňa, která je známá především pod zkratkou RT, byly ve Velké Británii zmrazeny všechny bankovní účty. To si ale Rusko nenechá líbit a bude důsledně trvat na vysvětlení.

RT je zaměřena především na propagaci politiky Kremlu a vytváření pozitivního obrazu o Rusku v zahraničí. "Zavřeli nám účty v Británii. Všechny učty," napsala na twitteru šéfredaktorka Margarita Simoňjanová. "Proti rozhodnutí se nelze odvolat. Ať žije svoboda slova!" dodala.

"Zdá se, že Londýn při odchodu z Evropské unie ponechal v Evropě své závazky ohledně svobody slova. Jak se říká, do nového života se musí vstoupit bez škodlivých zlozvyků," uvedla na twitteru mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Stanice na svém webu uvedla, že zavřeny byly její konta v britské bance The National Westminster Bank, která "po pečlivém zvážení" informovala britskou odbočku RT, že napříště nebude jejím klientem, a to bez dalšího vysvětlení.

Do kauzy se vložilo i ruské ministerstvo zahraničí, které hodlá požádat britské úřady o vysvětlení v souvislosti se zprávami o zablokování účtů RT ve Velké Británii.

"V nejbližší době britské úřady požádáme, aby vysvětlily vzniklou situaci," píše se v prohlášení na webu MZV.

Ruská diplomacie také hovoří o porušení základních zásad svobody slova. "Když je tomu tak, je nasnadě fakt hrubého porušení základních zásad svobody slova a tisku ze strany 'jedné z nejstarších světových demokracií,' jak sami Britové říkají," píše resort.

Témata:  Rusko Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy