Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Mosulu se změní v noční můru. USA mají tajný plán, zní z médií

Bombový útok v Bagdádu
Bombový útok v Bagdádu
Foto: Twitter

Bagdád/Washington - Irácké vládní jednotky podporované Kurdy i zahraničními spojenci druhým dnem pokračují v ofenzívě, která má za cíl dobýt město Mosul. To už od roku 2014 ovládá Islámský stát. Děním se zabývají téměř všechna světová média. Některá varují, že se situace může rázem změnit v noční můru, jiná poukazují na to, jaké dopady bude případné dobytí města mít na okolní země.

„Člověk si snadno může představit ty nejčernější scénáře. Co kdyby z města utekl jeden milion lidí? Co když IS odpálí všechny mosty vedoucí z města a zastaví přívod elektřiny a vody, čímž vyvolá humanitární krizi? Co když první kontakt mezi osvobozujícími bezpečnostními silami a tamním odbojem proti IS vyvolá další střety? Co když vypuknou boje mezi iráckou armádou a tureckými nebo kurdskými silami pokoušejícími se dostat do města?" táže se server Foreign Policy.

Tyto i další rizika je třeba podle serveru brát vážně, přestože si prý vojenští plánovači nemusí být všech těchto komplikací dobře vědomi. Server také připomíná, že koalice snažící se dobýt Mosul, teď má podporu, která ale po osvobození města může velmi rychle zmizet. Spojené státy proto prý musí už teď plánovat, co se stane dál, aby zabránila opakování událostí z některých jiných částí Iráku. Zvýšit se pak musí i mezinárodní úsilí. Zahraniční účast v hlavních bojových operací se podle serveru FP posune do syrského města Raqqa, které Islámský stát zvolil jako své hlavní město.

Nemíme povolit v úsilí, jinak to dopadne špatně

„Mezinárodní partneři mohou pomoci Iráku zabezpečit hranice a poskytnout logistické kapacity pro podpůrné operace v místech daleko od stávající infrastruktury. Bez zabezpečení hranic a vzhledem k pokračující nejistotě v Sýrii, totiž může problém opět přetéct zpátky do Mosulu a dalších částech severního Iráku," píše server.

Spojené státy a mezinárodními partneři v Iráku podle serveru připomínají člověka, který opět tlačí obrovský balvan do prudkého kopce a už se blíží k vrcholu. „Je nyní bezpečné přestat tlačit a doufat, že hybná síla posune balvan přes vrchol? Nebo se balvan zadrhne a pak se pomalu a hrozivě vrátí zpět k nám? Víme, jak to bylo v roce 2011: přestali jsme se tlačit a za pouhých 30 měsíců Islámský stát obsadil třetinu Iráku. Americkou chybou bylo, že jsme příliš rychle přestali tlačit, takže jsme poskytli šanci Islámskému státu. Tentokrát musíme být prozíravější. Aby nadcházející vítězství v Mosulu přerostlo do trvalého úspěchu, nesmí mezinárodní společenství povolit v boji proti IS po osvobození Mosulu," dodává server.

Britský server The Independent pak poukazuje, že by dobytí Mosulu mohlo způsobit obří problémy Sýrii a tamnímu režimu. Armáda bojovníků IS by se totiž pak mohla zaměřit proti vládě Bašára Asada, což by podle serveru mohlo některé ve Washingtonu velmi „potěšit".

Podle listu se syrská armáda, Hizballáh a íránští spojenci připravují na masivní invazi tisíců bojovníků IS, kteří budou vyhnáni z Iráku, když Mosul padne. Přestože Američané tvrdí, že účelem akce je osvobození iráckého města, syrská armáda prý má podezření, že skutečný cíl zůstává skryt. Má jim být snaha zaplavit Sýrii bojovníky IS, kteří po boji z Mosulu utečou.

The Independent pak píše také o znepokojení syrské armádní rozvědky, která má prý informace, že džihádisté projevili zájem o některé syrské obce na severu země, které už ovládají režimní síly nebo Kurdové. Vůdce Hizballáhu Sayed Hassan Nasralláh už minulý týden varoval, že Američané mají v úmyslu zopakovat svůj plán z Fallúdži, kdy bojovníkům IS nechali otevřenou cestu, aby mohli utéct do východní Sýrie. Varoval, že stejný „klamný plán" může být proveden i v Mosulu. „Jinými slovy, porážka IS v Mosulu by mohla povzbudit šéfy IS v Sýrii, aby se pokusili porazit režim Bašára Asada," varoval Nasralláh.

Témata:  Islámský stát Irák Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy