Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecké letectvo se zapojilo do ofenzívy v Mosulu, irácká vláda zuří

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara/Bagdád - Turecké letectvo se zapojilo do boje o Mosul v rámci mezinárodní koalice, kterou vedou Spojené státy. To se ale nelíbí irácké vládě.

"Turecké letectvo se účastní ofenzivy v iráckém městě Mosul," oznámil dnes turecký premiér Binali Yildirim.

Už při přípravě ofenzivy za znovudobytí města Mosul z rukou bojovníků IS se Turecko a Irák dostaly do sporu kvůli případné účasti Ankary. Ta dříve oznámila, že si přeje, aby se na osvobozování Mosulu podílela i její armáda a zhruba 3000 iráckých sunnitů, které Turecko vycvičilo na vojenské základně na severu Iráku.

Irácký premiér Hajdar Abádí to ale odmítá. Jeho šíity ovládané vládě záleží na tom, aby se na osvobozovací akci převážně sunnitského Mosulu podílely v první řadě její milice. Podle expertů se vláda domnívá, že se tak zdůrazní vazba Mosulu obklopeného ropnými poli na centrální bagdádskou vládu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan již dříve prohlásil, že jeho země je odhodlána zúčastnit se mosulské operace. "Turecko tam má historickou zodpovědnost, takže tam budeme," řekl dnes Erdogan v Ankaře. Podle něj se Turecko bude v oblasti snažit předejít sektářskému násilí. "Budeme v Mosulu na bitevním poli i u jednacího stolu," řekl turecký prezident podle agentury Anadolu.

Ankara je od loňska ve sporu s Bagdádem kvůli pobytu svých vojáků v táboře Bašika, který leží nedaleko Mosulu a kde se Turci podílejí na výcviku irácké armády. Zdůvodňuje to tím, že turečtí vojáci jsou tam v rámci mezinárodní mise a cvičí irácké vojáky pro boj proti IS. Erdogan dnes znovu hájil tureckou přítomnost na severu Iráku. "Nikdo by od nás neměl očekávat, že odejdeme z Bašiky. Zůstaneme tam," řekl.

Témata:  Turecko Turecká armáda Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy