Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část unesených školaček se nechce vrátit domů, zůstavají s Boko Haram

Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Foto: Newsweek.com

Abuja - Ozbrojenci Boko Haram nedávno propustili 21 školaček z téměř tří stovek dívek, které skupina unesla před dvěma lety. Některé dívky se však podle představitele místní komunity vrátit nechtějí.

Více než 100 nigerijských školaček nechce islamistickou organizaci opustit. Po návratu domů netouží dívky, které byly zřejmě zradikalizovány nebo ty, jež se stydí za vynucené sňatky a porody, k nimž je extremisté dohnali.

Takové vysvětlení nabídl AP představitel z města Chibok, odkud unesené dívky pocházejí. Chibok je malá křesťanská enkláva uprostřed převážně muslimského severu Nigérie.

Nigerijská vláda popřela, že propuštěné dívky vyměnila za čtyři vězněné velitele Boko Haram. Abuja prý nezaplatila ani žádné výkupné. Padesáti sedmi z původních 276 unesených se podařilo do několika hodin uprchnout. Několik školaček v zajetí zemřelo, uvedli podle AP nedávno propuštěné dívky.

Sunnitští fundamentalisté z Boko Haram terorizují nejen severovýchod Nigérie, ale i příhraniční oblasti sousedních států - Kamerunu, Nigeru a Čadu. Ze všech těchto oblastí chtějí vytvořit stát s přísnými pravidly islámského práva šaría.

Boko Haram má na svědomí únosy stovek mužů, žen i dětí, ale až únos v Chiboku jim přinesl pozornost celého světa. Do kampaně za záchranu dívek se zapojila i manželka amerického prezidenta Michelle Obamová.

Témata:  Boko Haram Nigérie

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy