Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko znovu pohrozilo EU. V případě nutnosti vypovíme dohodu o uprchlících, volá Ankara

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara – Turecko opět pohrozilo zrušením dohody o migraci. Evropská unie by prý měla liberalizovat vízový styk s Tureckem do konce roku a vzdát se požadavku na změnu tureckého protiteroristického zákona.

Pro agenturu Reuters to dnes řekl turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik. Brusel neplní na rozdíl od Ankary své sliby, uvedl a pohrozil, že „v případě nutnosti" readmisní dohodu vypoví. Ankaře se podle něj podařilo výrazně snížit počet migrantů připlouvajících na řecké ostrovy z až 7000 denně v loňském roce na současných 20 až 30 denně.

Vypovězením dohody o vracení migrantů, kterou EU s Tureckem dojednala v březnu, Ankara hrozí opakovaně. Původně slibované zrušení vízové povinnosti se totiž dosud nepodařilo uvést do praxe. Podle EU tomu brání neochota Turecka splnit všechny podmínky obsažené v dohodě, mezi nimiž je mimo jiné změna kontroverzního protiteroristického zákona.

Dalším sporným bodem je hromadné zatýkání a propouštění po neúspěšném pokusu o převrat. Čistky ve státní správě, které Ankara provedla po červencovém zmařeném pokusu o puč, však podle ministra neměly žádný vliv na instituce, které pečují o vzájemné vztahy Turecka s EU.

Témata:  Turecko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy