Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ Čecha souzeného v Súdánu: Verdikt padne možná ještě letos

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Chartúm/Praha - Česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má působnost také pro Súdán, dnes informovala, že rozsudek prvoinstančního súdánského soudu nad českým občanem Petrem Jaškem padne možná ještě letos.

Česká diplomacie je i po pondělní přelíčení s Jaškem přesvědčena, že důkazy obžaloby jsou velmi slabé. Jašek je prý v celkem dobrém stavu. Český křesťanský misionář byl zadržen loni v prosinci a spolu s trojicí Afričanů čelí obvinění z protistátní činnosti.

Podle velvyslankyně se soudu v Chartúmu 17. října zúčastnil i český diplomat. Přelíčení podle něj vypadalo obdobně jako předchozí stání. Slovo měla stále obžaloba, která předkládala své důkazy. V průběhu jednoho až dvou příštích přelíčení má již být ponechán prostor obhajobě. Soud první instance by tak mohl vynést verdikt ještě do konce letošního roku.

"Poslední stání nijak nezměnilo naše přesvědčení, které sdílí i obhájce pana Jaška, že předkládané důkazy jsou velice slabé a nepodporují tvrzení obžaloby," uvedla česká velvyslankyně v Káhiře a bývalá náměstkyně ministra zahraničí.

Diplomat podle Kuchyňové Šmigolové s vězněným Čechem v Chartúmu asi hodinu hovořil a potvrdil jeho poměrně dobrý fyzický i psychický stav. Česká diplomacie se snaží Jaška dostat ze Súdánu, kde byl podle ní na misionářské misi. K jeho okamžitému propuštění vyzvali čeští europoslanci.

Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je obviněna z financování protivládních hnutí v Dárfúru a Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Podle zdroje policie našla u Jaška na chartúmském letišti stvrzenku o předání 5000 dolarů na léčebné výdaje pro popáleného studenta.

Některé servery, které se případu věnují, tvrdí, že čtveřici hrozí až trest smrti, to však česká velvyslankyně v Egyptě zpochybnila.

Témata:  Súdán Češi

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy