Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude hůř. Odmítat migranty nemá smysl, běduje Rakousko

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Vídeň – Do Evropy vedle uprchlíků, kteří ze svých zemí odchází kvůli bojům či pronásledování, přichází i celá řada migrantů, kteří podle stávajících pravidel na azyl nemají nárok. Když ale jednou přijdou, je jen velmi obtížné je dostat zpět do jejich rodných zemí. Ukazují to informace z Rakouska.

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil (SPO) přiznal, že až 90 procent neúspěšných žadatelů o azyl není možné z Rakouska deportovat, protože země jejich původu nesouhlasí s tím, že je převezmou. Tento problém je podle něj akutní především v případě přistěhovalců z afrických zemí.

„V tuto chvíli tedy není velký rozdíl, zda někdo dostane záporné nebo kladné rozhodnutí o jejich žádosti o azyl, protože nejsme schopni v 80 až 90 procentech případů jakékoliv rozhodnutí realizovat," cituje Doskozila server The Local.

Dodal, že teto problém bude stále naléhavější, protože se odhaduje, že počet obyvatel v Africe se „do roku 2050 zdvojnásobí". Lidé proto podle něj budou pokračovat ve stávajícím trendu a i nadále se budou pokoušet uprchnout před chudobou a pronásledováním.

Ministr vnitra Wolfgang Sobotka (ÖVP) s ním souhlasí. „Budeme muset žít s touto problematikou migrace... možná po celá léta nebo desetiletí," varoval.

Sobotka podporuje přesídlovací model, podle kterého by země Evropské unie braly uprchlíky z táborů UNHCR v konfliktních oblastech a přemístily je do Evropy. Systém přesídlení je už používán v Austrálii, USA a Kanadě.

V červenci 2015 se členské státy EU dohodly na přesídlení 22.000 uprchlíků přímo z konfliktních oblastí do dvou let. Rakousko uvedlo, že by přijalo dalších 400 uprchlíků prostřednictvím tohoto systému, ale doposud do země prostřednictvím programu nikdo nedorazil.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy