Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Mosulu utíkají první civilisté. Ve skupině je 900 lidí

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) začal útěk civilistů z Mosulu. První velká skupina čítá zhruba 900 lidí. V severoiráckém městě podle všeho v současné době žije 1,5 milionu obyvatel a operuje tam asi 5000 islamistických radikálů.

Jde o první velkou skupinu od pondělí, kdy irácká armáda zahájila svou ofenzivu proti Islámského státu (IS).

Podle mluvčí UNHCR se přes 900 osob, které z města uprchly, nyní nachází v uprchlickém táboře v Sýrii. Tábor se nejspíš stane jejich dočasným útočištěm předtím, než se budou moci vrátit na nějaké bezpečné místo v Iráku.

Jak poznamenala britská BBC, útěk tak velkého množství lidí naznačuje, že islamisté nedokážou všem zabránit, aby z města odešli. Zároveň ale vyvstává otázka, zda se někteří z bojovníků nebudou snažit uprchnout z oblasti stejným způsobem jako tito civilisté.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Jeff Davis v úterý varoval, že se Islámský stát může snažit využít civilisty jako lidské štíty. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se dokonce obává, že by islamisté mohli v boji použít chemické zbraně.

Témata:  Irák uprchlíci Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy