Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenští policisté týrají a mučí vězně, burcuje ombudsmanka

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenskem otřásá nový skandál. Podle veřejné ochránkyně práv Jany Dubovcové se v tamních věznicích nachází prostory, v nichž neplatí zákony. Dochází tam k psychickému i fyzickému týrání a mučení vězňů.

Slovenská policie má k dispozici prostory, které využívá na omezení osobní svobody zadržených osob. Neplatí v nich státem stanovený právní režim a většinou jde o mřížemi oddělenou část chodby, ve které se nachází pouze židle a držadla na připoutání osob.

Na skandál upozornila podle slovenských médií veřejná ochránkyně práv Jana Dubovcová, podle níž jsou takové prostory nelegální, policie je ale přitom využívá zcela běžně. Do Národní rady SR proto předkládá mimořádnou zprávu, kterou žádá jejich okamžité zrušení.

"Je to maximálně závažné porušování základních práv, které se týká velkého počtu lidí. Policie to používá jako běžnou rutinní praxi, to je v demokratickém a právním státě nepřípustné," řekla podle médií Dubovcová.

"Prioritně je třeba zrušit tyto prostory a zakázat takovou praxi. V opačném případě to Slovensko vyčleňuje z prostoru evropských demokratických států," dodala s tím, že využila všechny možné prostředky k tomu, aby ke změně došlo, ale dosud se tak nestalo.

Dubcová se už v roce 2014 rozhodla věnovat průzkumu podmínek v celách předběžného zadržení. V rámci průzkumu bylo navštívených 19 policejních útvarů, kde se zjistilo, že policie takové prostory běžně využívá.

Dubovcová eviduje i několik podnětů od zadržených osob a podle ní je důkazem nezákonnosti takových prostorů i nedávný případ muže, který byl držen na policejní stanici v Lučenci.

"Důkaz máme, ten člověk byl skoro umlácen k smrti v těchto prostorách. Byl tam umístěn více než 24 hodin, bez přístupu k WC a k vodě. Bez možnosti zavolat si pomoc, což je absolutně nepřijatelný postup v demokratickém a právním státě," naštvala se Dubovcová.

Tomáš Čitbaj z Kanceláře veřejného ochránce práv podle médií upozornil, že v zákoně je jasně uvedeno, že jediný způsob omezení osobní svobody na policejní stanici je možný prostřednictvím cely předběžného zadržení.

"Žádný jiný způsob policie použít nemůže. To vyplývá z Ústavy SR, která říká, že nikdo nesmí být stíhán ani zbaven svobody jinak než z důvodů a způsobem, který stanoví zákon. Je otázka, proč policie koná, jak koná, když je stanoven zákonný limit , "uvedl.

Témata:  Slovensko policie SR věznice

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy