Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sofiina volba: Žena obětovala svoje dítě, aby zachránila bratra

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Peking - Mladá žena z Číny má za sebou rozhodnutí, před které by se nechtěl postavit nikdo z nás. Její 29letý bratr nutně potřebuje kostní dřeň, jinak zemře. Lékaři ji vyhodnotili jako perfektního dárce, žena ale byla ve 12. týdnu těhotenství. A plod by odběr nepřežil.

Bratr čtyřiadvacetileté Yang Li z Číny je umírá a jeho sestra je jediný vhodný dárce, který mu může zachránit život. Lékaři jí tuto skutečnost oznámili ve chvíli, kdy byla ve 12. týdnu těhotenství.

Zároveň ji ale varovali, že pokud se rozhodne zachránit bratra, musí jít na potrat. Plod by odběr kostní dřeně nepřežil. Yang Li tak byla postavena před hrozivé rozhodnutí.

Nakonec si vybrala bratra a manžel i její rodiče souhlasili. Podstoupila potrat a až se zotaví, odeberou jí kostní dřeň. Celá situace má ale ještě jeden háček, není totiž jisté, že se kostní dřeň ujme a její bratr přežije. Přijít tak může jak o své dítě, tak o něj.

Příběh mladé ženy zasáhl miliony lidí na sociálních sítích, kteří se zamysleli nad tím, jak by se oni sami dokázali rozhodnout. "Vyrůstala jsem v malé vesničce. Moje rodina byla velmi chudá, takže jsem musela žít se svou tetou. Bratr v té době už pracoval. Nosil mi dárky," vzpomínala na své dětství žena.

"Později jsem si našla práci a přestěhovala se do města, ale bratr se o mě bál, a proto mě večer čekal před prací. Tohle je poslední šance, aby můj bratr mohl žít. Musím ho zachránit," dodala pro zahraniční média žena.

Témata:  Čína ženy těhotenství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy