Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii to vře: Zneužívají nás. Dětští uprchlíci mají vousy a mohutné postavy. A to jim má být 15 let!

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Do Velké Británie tento týden dorazila první skupina dětí z přistěhovaleckého tábora ve francouzském městě Calais. Stále častěji se ale ozývají hlasy, že "děti", které do země přicházejí, jsou starší než o sobě tvrdí.

Do Británie v pondělí dorazilo prvních14 dětí. Podle představitele britské humanitární organizace Citizens UK Rowana Williamse jde o mladé uprchlíky ve věku 14 až 15 let ze Sýrie, Súdánu, Afghánistánu, Eritreje a Etiopie.

Server Express však na základě jejich fotografií a počítačové analýze jejich obličejů napsal, že věkový průměr nově příchozích by mohl být až 25 let, což je asi o deset více, než uvádí oficiální úřady. Ministerstvo vnitra sice uznalo, že mohou migranti vypadat starší, prý je to ale kvůli tomu, že „rychle fyzicky vyzráli" a že jsou poznamenaní hrůzami, které prožili ve válce.

Zdroj: YouTube

Podle serveru ale nad fotografiemi mohutných „mladíků" s vousy i někteří politici vyjádřili obavy, že by mohlo jít o ekonomické migranty, kteří se vydávají za mladistvé a děti, aby mohli „využívat britského pohostinství".

Mluvčí ministerstva vnitra připustil, že mladíci nepodstoupili žádné lékařské testy, jako jsou zubní vyšetření, které by se mohly ukázat jejich skutečný věk, protože by to pro ně mohlo být znepokojující. Dodal, že děti mohou vypadat starší než jejich britské protějšky kvůli všemu, co už v životě prožili.

„Jsou to mohutní náctiletí, kteří vypadají starší než na 18 let. Jsem pro pomoc skutečným dětem, ale studnice dobré vůle bude zřejmě brzy vyčerpána. Jsem také zvědavý, proč mezi nimi nejsou žádné mladé ženy. Přitom bych si myslel, že jsou mnohem zranitelnější. Bojím se, že britská pohostinnost je opět zneužívána," varoval konzervativní poslanec David Davies. Vyzval také, aby všechny děti, které chtějí do Británie za příbuznými, musely podstupovat třeba změněné zubní testy, které by jejich věk prokázaly.

Tamní ministerstvo vnitra přitom uvedlo, že v loňském roce bylo zjištěno, že dvě třetiny údajně dětských uprchlíků o svém věku lhalo.

Beth Gardiner-Smithová z organizace Citizens UK přiznává, že situace je zmatená už ve chvíli, kdy jsou děti k přesídlení vybírány. „V kempu máme lidi s megafony, chodí a vyzývají děti, aby přišly a registrovaly se na samostatné seznamy. Děti v táboře neví o tom, že mají nárok na nějakou pomoc a tak tam dál zůstávají," vysvětluje. Dodala, že tyto seznamy jsou pak předávány ministerstvu vnitra, které s nimi dál pracuje.

Témata:  uprchlíci Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy