Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlické tábory v Řecku praskají ve švech. Na ostrovy proudí denně desítky lidí z Turecka

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Ze statistiky řeckého krizového štábu pro řešení migrační krize vyplývá, že na ostrovy v Egejském moři připlouvá z Turecka stále denně v průměru 110 uprchlíků. To je sice prudký pokles při srovnání s loňským rokem, situace ale zůstává kritická.

K výraznému snížení proudu uprchlíků z Turecka přispěla březnová dohoda EU s Ankarou. Turecko ale v posledních měsících opakovaně vyhrožuje, že tuto dohodu přestane dodržovat.

V říjnu připlulo na řecké ostrovy v Egejském moři v průměru 106 migrantů denně, v září to bylo 102 běženců. V září a říjnu loňského roku čítal příliv uprchlíků z Turecka do Řecka mezi 4900 a 6800 lidmi denně.

Na ostrově Chios roste napětí mezi místními a uprchlíky:

Situace na řeckých ostrovech je ale kritická, uvedla DPA. Na přeplněnost ubytovacích zařízení upozorňují nevládní organizace již dlouho. Celkem se na ostrovech nyní tísní asi 13.000 migrantů, kapacita jejich uprchlických zařízení je přitom jen asi 7400 osob. Poměrně často proto dochází ke střetům mezi migranty.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy