Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodina se třemi dětmi se připojila k IS. Výcvik dostali v Mosulu. Nyní stanuli před soudem

Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Foto: Reprofoto YouTube

Jeruzalém - V Izraeli byl dnes obžalován manželský pár, který se spolu se třemi dětmi připojil k Islámskému státu (IS). Rodina dostala výcvik v Mosulu.

Izraelská kontrarozvědka Šin Bet odhaduje, že asi 50 arabských občanů Izraele odcestovalo v posledních letech do Sýrie či Iráku, aby se tam připojili k islamistům.

Muž (41) a jeho manželka (30) z izraelského arabského města Sachnín odcestovali během loňské dovolené v Rumunsku do Turecka. Odtud se dostali do Sýrie.

Islamističtí bojovníci rodině odebrali izraelské pasy a odvezli nové rekruty do iráckého Mosulu. Muž podstoupil vojenské a ideologické cvičení a byl zraněn v bojích proti irácké armádě.

Rodina se pak snažila Mosul opustit, a to jak kvůli stále většímu nebezpečí, které ve městě panovalo, tak i kvůli nedostatku škol. Zaplatili kvůli tomu i pašerákům. Zpátky do Turecka se pokusili dostat desetkrát, i za cenu toho, že někdy museli omámit léky nejmladší z dcer, aby během cesty neplakala a neprozradila je. Když se jim záměr podařil, turecká policie je zadržela. Letos v září je poslali do Izraele, kde byli zatčeni.

Témata:  Islámský stát Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy