Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvótám odzvonilo? Slovensko přišlo s novým nápadem

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Slovensko připravuje ve spolupráci s Evropskou komisí alternativní návrh na reformu azylového procesu Evropské unie.

Na summitu v Bruselu to dnes řekl slovenský premiér Robert Fico. Představit by návrh chtěl už příští týden. Povinné kvóty jsou podle něj "politicky mrtvé".

"Každá členská země Evropské unie má zájem projevovat solidaritu," řekl Fico, jehož země v současnosti unii předsedá. Solidarita se podle něj dá ale projevovat různými způsoby. Právě nedostatek solidarity zemí východní části Evropské unie včetně Česka v migrační krizi některé jiné členské země unie, například Itálie, dlouhodobě kritizují.

Už příští týden by Slovensko chtělo představit první náčrt kompromisního návrhu na reformu azylového systému EU, na kterém podle Fica Bratislava spolupracuje s Evropskou komisí.

O návrh by šéfové států a vlád evropské osmadvacítky mohli jednat už na prosincovém summitu. Fico by pro návrh chtěl získat podporu šéfů států a vlád osmadvacítky mimo jiné na sérii jednání.

Témata:  EU Slovensko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy