Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Totálně uznám výsledky prezidentských voleb... Pokud vyhraju, spustil Trump

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

New York – Na dnešní akci v Ohiu republikánský prezidentský kandidát Donald Trump potvrdil svá slova ze středeční televizní debaty s Hillary Clintonovou, že nehodlá výsledek listopadových voleb automaticky přijmout. 

Trump svým stoupencům řekl, že si vyhrazuje právo na právní kroky "v případě pochybného výsledku". „Samozřejmě, že přijmu jasný volební výsledek," konstatoval dnes Trump v ohijském městě Delaware. O takovém výsledku ale prý pochybuje, neboť volební štáb Clintonové chce volby "zmanipulovat".

Už ve středeční debatě se svou demokratickou soupeřkou odmítl Trump výslovně říct, že případnou porážku bez výhrad uzná. Chce tak prý učinit, až uvidí výsledky. Clintonová reagovala slovy, že je prohlášením svého soka zděšená.

„Chci slíbit a zavázat se před všemi mými voliči a stoupenci a před všemi občany Spojených států, že totálně uznám výsledky těchto velkých a historických prezidentských voleb... Pokud vyhraju," uvedl ironicky republikán.

Trumpovy útoky na regulérnost voleb vyvolaly kritické hlasy z tábora demokratů i republikánů. Vlivný republikánský senátor John McCain, soupeř Baracka Obamy ve volbách v roce 2008, prohlásil, že tehdy svou volební porážku přijal „bez váhání". Aniž by Trumpa jmenoval, senátor prohlásil, že neví, kdo listopadové volby vyhraje. „Poražený ale vždy gratuloval vítězi a hovořil o něm jako o svém prezidentovi," řekl McCain.

Lindsey Graham, senátor z Jižní Karolíny, prohlásil, že Trump svým výrokem udělal své zemi „pramalou službu". Podle arizonského senátora Jeffa Flakea bylo Trumpovo prohlášení „za čarou".

Témata:  Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy