reklama

Podle ministr zahraničí Jean-Marca Ayraulta účastníci summitu žádají od prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka "detailní závazky v otázce statusu Donbasu a kalendáře provedení voleb." Kyjev a Moskvu také chtěli zavázat k dosažení pokroku v otázce stažení sil podél linie v oblasti konfliktu.

Problém však nastal ve chvíli, kdy se jednalo o Sýrii. Předáci Německa a Francie totiž k jednacímu stolu podle poslance Porošenka nepustili. "Ve středu po jednání předáků „normandské čtyřky" o Ukrajině Petra Porošenka vyhodili," napsal Gricenko na sociální síti.

"Pak usedli s Putinem, aby projednali Sýrii. Jeden z klíčových problémů světové bezpečnosti se projednává ostentativně bez Ukrajiny?" dodal rozzlobený politik

Gricenko v této souvislosti zmínil, že Ukrajina patří do Rady bezpečnosti OSN a má právo účastnit se klíčových hlasování. "A pak vyrazit s Porošenkem (s Ukrajinou) dveře? Pokládám to přinejmenším za diplomatickou netaktnost, krátkozrakost a vůči Ukrajině urážlivé chování Merkelové a Hollandea," dodal.