Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je k ničemu. Je mimo, ničemu nerozumí, zuří experti

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington – Američtí odborníci se pustili do republikánského kandidáta Donalda Trumpa – tentokrát kvůli jeho komentářům bojů v Mosulu. Trump tvrdil, že Američany podporovaný irácký útok promeškal „moment překvapení“ a že tak mohli militantní bojovníci utéct. Podle expertů ale nemá tušení, o čem mluví.

„Douglas MacArthur a George Patton se otáčí v hrobě, když vidí hloupost naší země," spustil Trump s odvoláním na dva z největších amerických velitelů z druhé světové války. Podle některých vojenských historiků a vyšších důstojníků to tak ale není. Trump podle nich jen odhalil své zásadní nepochopení irácké politiky a vojenských bojových akcí - a dokonce i to, že nezná některé z nejznámějších vojenských akcí pod velením MacArthura a Pattona.

Na rozdíl od přísně tajného náletu amerických komand s cílem zabít Usámu bin Ládina v Pákistánu v roce 2011, teď podle expertů existuje mnoho dobrých důvodů, proč předem hlásit blížící se pozemní ofenzívu, jako se to stalo v případě Mosulu - a to především proto, aby došlo ke snížení civilních obětí, izolování nepřítele a zasetí strachu do jeho řad, varují vojenští analytici i vysloužilí velitelé.

„To ukazuje, že Trump neví vůbec nic o vojenské strategii," řekl Jeff McCausland, penzionovaný armádní plukovník a bývalý děkan na Army War College. Jeho slova cituje server listu The New York Times.

Trump patří k hlasitým kritikům „mediální předehry", která doprovází snahu o dobytí Mosulu. „Co kdybychom je jen tak tiše napadli?" rýpnul si Trump v pondělí během své kampaně ve Wisconsinu, „Říkali by tomu zákeřný útok."

Server připomíná, že se Trump vyhnul vojenské službě – dokonce pětkrát – kvůli lékařským nebo vzdělávacím důvodům. Ve středu se však chlubil, že má podporu asi 200 vysloužilých generálů a admirálů. Svými komentáři Trump však národní bezpečnosti historiky jako je Richard H. Kohn, emeritní profesor na University of North Carolina, rozhodně neohromil. Ten se nechal slyšet, že Trump absolutně nechápe válčení.

S tím souhlasí také Robert Scales, vysloužilý armádní generálmajor a bývalý velitel armádní War College, který řekl, že rozvíjející se kampaň v Mosulu je kurz, který americká a irácká armáda následuje po celá léta. „Ve městě žije více než milion nevinných, takže jim chcete dát jim příležitost ukrýt se nebo odejít," řekl generál. „Pokud zabijete příliš mnoho civilistů, politický výsledek bude katastrofický."

V diskusi ve středu Trump také obvinil armádu z napomáhání k útěku nejvyšších vůdců Islámského státu z Mosulu. „V době, kdy na ně zaútočíme, budou všichni kluci, které chceme dostat, pryč," řekl Trump svým příznivcům minulý týden. „Jsou velmi chytří. Jak hloupí jsou lidé, kteří vedou naši zemi?" spustil.

Ve skutečnosti však komando určené pro speciální operace, které loví významné postavy IS, jako je nejvyšší vůdce Abu Bakr al-Bagdadi, říká, že není nic lepšího, než když al-Bagdadi a jeho pobočníci budou utíkat přes otevřenou poušť, protože mohou být zlikvidováni raketami z dronů bez rizika civilních obětí. „Chcete-li zabít padouchy, zabijte je pod širým nebem, ne v opevněných pozicích, s pastmi roztroušenými všude kolem nich," řekl generál Scales. „Každý ví, že je to hloupost."

Témata:  Donald Trump U.S. ARMY Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy