Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajfun Haima zasáhl Hongkong, ochromil dopravu

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Hongkong - Tajfun Haima dnes zasáhl Hongkong, kde ochromil pozemní a leteckou dopravu a přerušil každodenní chod velkoměsta. Živel hrožuje i několik provincií na jihu pevninské Číny.

Silný déšť a poryvy větru, které dosahovaly rychlosti až 109 kilometrů v hodině, pozastavily provoz škol, kanceláří a obchodování na akciovém trhu. Přerušena byla také příměstská trajektová doprava. Více než 740 příletů a odletů z hongkongského mezinárodního letiště bylo zpožděno nebo zrušeno. Během brzkého odpoledne místního času se však tajfun vzdálil asi 110 kilometrů na východ od Hongkongu.

V čínském městě Šen-čen úřady přerušily provoz veřejné dopravy, evakuovaly některé oblasti a nařídily školám, obchodům a továrnám z bezpečnostních důvodů zavřít.

Na Filipínách déšť a vítr doprovázející tajfun Haima připomněl katastrofu z roku 2013. Tehdy si tajfun Haiyan vyžádal více než 7300 obětí a postihl pět milionů obyvatel. Tentokrát škody nebyly tak závažné. Velkým ztrátám na lidských životech předešla evakuace 100.000 obyvatel ze zasažených oblastí. Několik vesnic však bylo odříznuto od veřejných komunikací kvůli sesuvům půdy, povodním a stromům na vozovce, což komplikovalo záchranné operace. Sesuvy půdy a záplavy si vyžádaly nejméně 13 životů.

Témata:  Tajfun Hongkong Čína tajfun Haima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy