Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad strýci ministra Hermana neudělí vyznamenání

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ze seznamu lidí, které prezident Miloš Zeman vyznamená 28. října, zmizelo jméno strýce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Jiří Brady (88) prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holocaustu přednáší po celém světě.

Dcera Jiřího Bradyho Lara předpokládá, že "vyškrtnutí" může souviset se schůzkou Bradyho synovce Hermana s dalajlamou, píše Aktuálně.cz. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka ale nebyl žádný seznam oficiálně ani neoficiálně uveřejněn. Ministr Herman informaci o stažení strýcova jména ze seznamu potvrdil. "Ano, takovou informaci jsem obdržel, více se o tom nechci bavit," uvedl.

Podle Lary Bradyové lidé z kanceláře prezidenta minulý týden telefonovali do Kanady, kde Brady od roku 1949 žije, aby ho o nominaci informovali.

Herman v posledních dnech čelí kritice vlády a prezidenta kvůli tomu, že se sešel s dalajlámou během jeho návštěvy v Praze. Ve stejný den večer vydali nejvyšší čeští ústavní činitelé prohlášení o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí.

Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice pak ve čtvrtek na svém webu zveřejnilo ještě prohlášení:

"Ministr kultury ČR a další přední čeští politici setkali se 14. dalajlámou, který v České republice prováděl protičínskou separatistickou činnost. Čínská strana v reakci na tuto skutečnost vyjádřila silnou nespokojenost a důrazný nesouhlas. Náš postoj je konzistentní a jasný. 14. dalajláma je politický exulant, který se v zahraničí pod maskou náboženství dlouhodobě věnuje protičínským separatistickým aktivitám. Důrazně se stavíme proti tomu, aby úřední osoby kterékoliv země s dalajlámou vstupovaly do jakékoliv formy kontaktu," stojí v prohlášení ambasády ČLR.

"Čínská strana klade stálý důraz na rozvoj vztahů s Českou republikou. V posledních letech obě strany dosáhly konkrétních výsledků spolupráce v mnoha oblastech jako je letecká doprava, cestovní ruch, vzájemné investice nebo výměna v kultuře, školství, zdravotnictví a sociální oblasti. Právě včera byl v Chebu slavnostně zahájen provoz továrny čínské společnosti BWI. Celková výše této investice činí 750 milionů korun a závod poskytuje více než 300 pracovních míst. Doufáme, že celá česká strana bude skutečně respektovat klíčové zájmy a hlavní obavy Číny a chránit zdravý a stabilní rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi," uvedlo dále čínské velvyslanectví.

Témata:  státní vyznamenání Miloš Zeman Daniel Herman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy