Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Mosulu prchají islamisté v ženských šatech a parukách

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Mosul - Z iráckého Mosulu neutíkají jen obyvatelé, kteří se bojí o život před nadcházející bitvou s Islámským státem, ale i sami radikálové. Propaganda sice hlásá statečnost džihádistů, někteří z nich se ale z města snaží utéct převlečeni za ženy.

K iráckému Mosulu postupují spojenecká vojska iráské armády a kurdských bojovníků. Chtějí město osvobodit od Islámského státu, který ho drží už dva roky.

Experti předpokládali, že se islamisté nevzdají a budou bojovat co to jen půjde, opak se ale zdá být pravdou. Radikálové se bojí a z města utíkají.

Vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí nařídil ženám a dětem, aby město opustily. Toho chtěli využít i džihádisté, v ženských šatech a parukách je ale zajaly kurdské milice.

"V posledních dvou dnech evakuoval Islámský stát "ženy chalífátu" z Mosulu do ovládaných syrských měst včetně Rakky. Jde o ženy velitelů, kteří nemohli dopustit, aby byly zadrženy," píše irácká agentura Al Sumaria.

Podobný případ se odehrával už dříve v minulosti. Džihádisté utíkali převlečení za ženy ze syrského města Manbij, Přesto padli do zajetí jednotek SDF.

Civilistům bylo vládou doporučeno, aby zůstali ve městech a pokud možno nevycházeli z domu. Mohou se totiž dostat do křížové palby mezi oběma stranami. Přesto se z bojem sužovaného Mosulu už řada lidí pokusila uprchnout.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.