Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čím lakají Německo a Rakousko české lékaře? Nabízí víc než Česko

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - České zdravotnictví se nadále potýká s nedostatkem lékařů, zdravotních sester a pečovatelů. Důvodem je skuteřnost, že nemocnice v Rakousku a Německu nabízejí daleko vyšší platy a také mnoho benefitů.

Do zahraničí odejde ročně podle odhadu České lékařské komory (ČLK) asi 350 až 400 lékařů.

Čtyři desítky německých a rakouských klinik ode dneška lákají tuzemské doktory i další zdravotnický a pečovatelský personál na dvoudenní náborové akci v Praze. Akce se koná už poosmé a podle organizátorů na ni každoročně zavítá kolem 1500 zdravotníků nebo studentů lékařských oborů.

Podle organizátorů akce si mohou lékaři absolventi v německých a rakouských nemocnicích vydělat 4250 eur měsíčně (asi 115.000 korun), vedoucí lékaři pak mohou mít i 16700 eur měsíčně (451.000 korun). Sestry a pečovatelský personál si přijdou na 2000 až 2500 eur (54.000 až 67.550 korun).

Primáři si s příplatky vydělají v ČR od 72.000 do 128.400 korun, všeobecné sestry zhruba od 25.900 do 35.700 korun.

Podle Zlaty Staškové z pořadatelské agentury poskytují zahraniční zdravotnická zařízení řadu výhod. "Nabízejí služební byty a příspěvky na přestěhování rodiny, školy pro děti. Lékaři tam mají výhodnější podmínky pro další vzdělávání a někdy i jazykové kurzy zdarma," uvedla Stašková. Zdravotníci z Česka se totiž v zahraničí nejprve učí jazyk nové země, což může trvat i rok. U nemocnice, s kterou se dohodnou, pak zpravidla musí zůstat dva roky. Mohou odjet ale i na kratší - půlroční nebo roční - stáž.

Na odchody zdravotníků a nedostatek personálu v tuzemských nemocnicích dlouhodobě upozorňuje Česká lékařská komora. "Nedostatek lékařů je i v Německu a Rakousku. Na rozdíl od nás jim mají co nabídnout," napsal ČTK mluvčí ČLK Michal Sojka.

"Ministerstvo zdravotnictví se snaží vytvořit pro mladé lékaře takové podmínky, aby neodcházeli," sdělil mluvčí úřadu Ladislav Šticha. Kromě zvyšování platů prosazuje úřad také novelu zákona o vzdělávání lékařů, která by měla zkrátit a zjednodušit vzdělávání lékařů, a chce rovněž zvýšit počet studentů lékařských fakult.

Témata:  zdravotnictví lékaři nemocnice

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy