Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o dohodě CETA zkrachovala, tvrdí Kanada

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel - Jednání mezi Kanadou, Evropskou unií a belgickým regionem Valonsko o dohodě o volném obchodu (CETA) mezi Evropskou unií a Kanadou skončila krachem.

V Bruselu to dnes oznámila kanadská ministryně obchodu Chrystia Freelandová. Uzavření dohody brání postoj belgického regionu Valonsko.

"Mně i Kanadě se zdá evidentní, že Evropská unie teď není schopna mít mezinárodní dohodu ani s takovou zemí jako je Kanada, která sdílí evropské hodnoty," řekla Freelandová, která byla podle agentury Reuters očividně rozladěná. Své stanovisko řekla novinářům před sídlem valonské vlády.

Vlády všech 28 členských zemí EU dohodu s Kanadou podporují, federální kabinet Belgie ale nemůže dát oficiální souhlas a text podepsat bez svolení pěti regionálních kabinetů, přičemž frankofonní Valonsko je proti dohodě.

Valonský premiér Paul Magnette předtím znovu označil dosavadní výsledky jednání se zástupci Evropské komise a Kanady o dohodě CETA za nedostatečné. "Dosáhli jsme významných nových ústupků, především v oblasti zemědělství. Zejména v oblasti arbitráží ale zůstávají problémy," uvedl Magnette ve valonském parlamentu v Namuru.

Témata:  EU Kanada ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy