Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pondělí začne likvidace tábora v Calais

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Evakuace rozsáhlého uprchlického tábora v Calais na severu Francie začne v pondělí. Podle agentury AFP to dnes oznámily francouzské úřady.

Zrušení improvizovaného tábora do konce roku už v září oznámil francouzský prezident François Hollande. V táboře zvaném džungle žije kolem 8000 migrantů, kteří už se zřejmě smířili s jeho likvidací. Větší protesty či násilnosti se tak neočekávají.

Oznámení přišlo poté, co francouzský soud v úterý zamítl žádost několika skupin aktivistů o pozastavení plánovaného uzavření tábora. Vyklizení tábořiště tak již nestojí nic v cestě. Francouzský veřejný ochránce práv Jacques Toubon už tehdy označil za možný termín zahájení operace 24. října.

Migranty, kteří pocházejí především ze Sýrie, Eritreje a Súdánu, francouzské úřady přemístí do středisek na různých místech země, případně je deportují.

"Poskytneme lidské a důstojné uvítání lidem, kteří budou chtít uplatnit právo na azyl," prohlásil v září prezident při návštěvě Calais. Poznamenal zároveň, že ti, kteří azyl ve Francii nedostanou, budou ze země vykázáni.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy