Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dohání Clintonovou, náskok snížil téměř o polovinu

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

New York - Americký republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump snížil náskok své demokratické konkurentky Hillary Clintonové o téměř polovinu. Vyplynulo to z předvolebního průzkumu agentur Reuters a Ipsos.

V anketě uskutečněné od 14. do 20. října vede Clintonová nad Trumpem o čtyři procentní body, o týden dříve to bylo o sedm procentních bodů. Oba hlavní uchazeči se přitom 19. října střetli v poslední televizní debatě, které podle komentátorů dominovala Clintonová.

Demokratická kandidátka by podle nejnovějšího průzkumu získala podporu 44 procent voličů a Trump 40 procent. V týdnu od 7. do 13. října měla Clintonová podporu rovněž 44 procent voličů, Trump však jen 37 procent.

Republikánská kampaň se dostala do krize na počátku tohoto měsíce, kdy se na veřejnosti objevilo video z roku 2005, na kterém se Trump chlubí osaháváním a líbáním žen. Od té doby čelí obvinění, že celá desetiletí činil ženám nevhodné sexuální návrhy, on však tvrdí, že obvinění nejsou pravdivá.

Nejnovější průzkum rovněž ukázal, že členové Republikánské strany souhlasí s Trumpovým argumentem, že volby jsou zmanipulované proti němu. Podle sondáže pouze polovina republikánů přijme Clintonovou za svoji prezidentku a téměř 70 procent z nich říká, že pokud demokratka zvítězí, bude to z důvodu nelegálního hlasování nebo zmanipulování voleb.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová volby v USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy