Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda bojovala s IS o město Hamdáníja

Irák, centrum Bagdádu
Irák, centrum Bagdádu
Foto: dia.mil

Bagdád - Irácká armáda dnes zahájila další operaci při ofenzivě vůči Islámskému státu (IS) v Mosulu.

Bojovala o nedaleké, převážně křesťanské město Hamdáníja, jehož obyvatelé už dříve před islamisty uprchli. Představitelé armády pod podmínkou zachování anonymity řekli agentuře AP, že město již bylo dobyto a že v jeho centru vlaje irácká vlajka.

Na několika místech prý ale vládní vojáci stále čelí odporu radikálů. Nedaleko Mosulu vyhodil IS ve čtvrtek do povětří chemičku, toxický kouř zabil dva obyvatele přilehlých vesnic.

Hamdáníja leží zhruba 20 kilometrů jihovýchodně od Mosulu. Radikálové přístupové cesty k Mosulu zaminovali, což postup armády komplikuje. Kromě toho se irácké a kurdské síly od zahájení ofenzivy v pondělí potýkají s odstřelovači a sebevražednými útočníky v autech.

Agentura AP v souvislosti se zprávou o dobytí Hamdáníje připomněla, že podobné informace o úspěšném postupu armády se v minulosti ukázaly jako předčasné.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy