Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuace ze syrského Halabu a dodávky pomoci ještě nezačaly

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - V obléhaném severosyrském Halabu panuje během dalšího dne jednostranného příměří vyhlášeného Ruskem klid.

Evakuace zraněných ani dodávky humanitární pomoci ale stále nezačaly, uvedla opoziční Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie. Povstalci ale informují o pokračující střelbě.

OSN v pátek uvedla, že ačkoli platí klid zbraní, zatím z města nemohla začít evakuovat zraněné, neboť nemá dostatečné bezpečnostní záruky od obou stran konfliktu. Příměří by mělo skončit dnes večer a v neděli zase pokračovat.

SOHR dodala, že od vyhlášení částečného klidu zbraní ve čtvrtek nezaznamenala žádné syrské ani ruské nálety na povstaleckou východní část Halabu.

Syrská a ruská armáda vyzvaly už dříve obyvatele Halabu i bojovníky, aby město opustili určenými koridory, povstalci ale odmítli. Syrský režim se podle nich chce jen zbavit svých oponentů ve městě.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy