Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonové tým se připravuje, že Trump neuzná výsledky voleb

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

New York - Volební tým demokratické kandidátky Hillary Clintonové se stále více připravuje na možnost, že její republikánský rival v duelu o Bílý dům Donald Trump neuzná případnou výhru své soupeřky.

Takový vývoj by podle agentury AP mohl výrazně zkomplikovat mnohatýdenní přípravy Clintonové na její případné převzetí moci.

Trump prohlásil, že výsledek listopadového hlasování nemusí uznat. Při středeční televizní debatě s Clintonovou uvedl, že se rozhodne, až výsledky uvidí. Ve čtvrtek pak na mítinku v Ohiu svým příznivcům slíbil, že výsledek prezidentských voleb rozhodně přijme, pokud vyhraje. Dodal, že chce uznat jasné výsledky, ale v případě prohry si vyhrazuje právo volby zpochybnit či se soudit. Hovořil přitom o možných volebních podvodech.

Představitelé kampaně Clintonové zdůrazňují, že výsledek voleb nepovažují za zaručený. Avšak Clintonová a její tým začaly přemýšlet o tom, jaký postoj zaujmout v době po volbách.

Také podle AP bedlivě sledují všechna prohlášení republikánských lídrů, kteří tvrdí, že by mohli hrát významnou roli v tom, jak se naloží s případnými Trumpovými obviněními z volebních podvodů.

V rámci nové strategie Clintonová v pátek na jedné straně obvinila Trumpa, že zpochybňováním výsledků voleb ohrožuje demokracii v zemi, a na druhé straně zdůraznila, že se chce stát prezidentkou všech Američanů. "Společně musíme podpořit americkou demokracii. Děje se nyní něco skutečně skvělého, lidé se dávají dohromady s cílem zavrhnout nenávist a nejednotu," prohlásila ve státě Ohio.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy