Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanův pozdní přijezd na pohřeb: Letoví dispečeři podle Ťoka nepochybili

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lány (Kladensko) - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) informoval prezidenta Miloše Zemana, že dispečeři v kauze zpoždění prezidentské delegace letící na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče nepochybili.

Chybu vidí v tom, že po přesunu odletu z vojenského letiště Kbely na civilní v Ruzyni nebyl upraven časový plán. Ťok to řekl novinářům po dnešní schůzce v Lánech.

Delegace, ve které byl kromě Zemana také bývalý prezident Václav Klaus, přiletěla minulý týden o několik minut pozdě na státní pohřeb Kováče. Nebyli proto zž vpuštěni do sálu, kde lidé kondolovali vdově, a rakvi se Zeman poklonil na dvoře. Poté se zúčastnil dalších částí pohřbu. Záležitost vyvolala kritiku.

Pražský hrad postupně zveřejnil několik důvodů, které podle něj vedly k pozdnímu příjezdu prezidentské delegace. Jednou z nich bylo pochybení leteckých dispečerů, kteří to ale důrazně odmítli.

Ťok dnes řekl, že se při dnešním setkání v Lánech, které se týkalo zrychlení výstavby dopravních staveb, krátce tématu se Zemanem věnovali. "Pana prezidenta jsem informoval, že z hlediska řízení letového provozu nedošlo k chybě při odbavení letu," řekl.

Témata:  Dan Ťok Miloš Zeman letectví a letadla

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy