Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko podle Erdogana rozšíří bojové operací v Sýrii

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ohlásil rozšíření bojových operací turecké armády v severní Sýrii.

Jeho plánem je mimo jiné obsazení měst jako jsou Manbidž, které dobyli a pak opustili kurdští povstalci, či dokonce bašta extremistické organizace Islámský stát (IS) Rakka.

Erdogan podle agentury AP řekl, že Turecko "nemá jinou možnost" než vstoupit do pohraničního města Al-Báb, a to navzdory kritice ze strany mezinárodního společenství. Podle tureckého prezidenta je potřeba připravit prostor pro jeho vyčištění od terorismu. "Totéž platí i pro Manbidž," dodal.

Erdogan také slíbil, že Turecko udělá "vše, co je nezbytné" proti s IS v Rakce, pokud koalice vedená USA bude připravena společně konat.

Před třemi dny Erdogan řekl, že Turecko bude postupovat v severní Sýrii dále na jih, dokud nevyčistí oblast od teroristů. Tato zóna může prý dosáhnout až 5000 kilometrů čtverečních.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Sýrie Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy