Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie žádá sankce proti strůjcům chemických útoků v Sýrii

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault dnes požádal Radu bezpečnosti OSN, aby přijala rezoluci odsuzující používání chemických zbraní v Sýrii a aby vyhlásila sankce proti pachatelům.

Ministr tak podle agentury AFP reagoval na páteční zprávu expertů OSN, podle nichž syrská armáda nejméně třikrát použila proti svým protivníkům chemické látky.

Už letos v srpnu odborníci OSN uvedli, že existuje dostatek informací pro tvrzení, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, které 21. dubna 2014 uvolnilo toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor.

"Syrská armáda stejně jako Islámský stát použila chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu nejméně třikrát. Tyto činy jsou nelidské a nepřijatelné," reagoval francouzský ministr zahraničí ve svém prohlášení.

"Přál bych si jasné odsouzení těchto trestných činů prostřednictvím rezoluce Rady bezpečnosti OSN a uložení sankce proti jejich pachatelům," dodal Ayrault.

Témata:  Francie OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy