Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Sýrii nefunguje. A analytik zjišťoval, kdo za to může

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Obviňování Ruska za situaci v Sýrii ze strany amerického ministerstva zahraničí nedává smysl, jelikož Spojené státy mají v uvedené zemi vlastní instruktory, kteří spolupracují i s džihádistickými salafistickými skupinami, jejichž členy jsou mimo jiné bojovníci teroristické organizace Fronta an-Nusrá. Tvrdí to alespoň Michael Maloof, bezpečnostní analytik a někdejší dlouholetý pracovník amerického ministerstva obrany v rozhovoru pro server rt.com.

Nepřímá pomoc džihádistům

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby tvrdí, že americké ozbrojené síly se v Sýrii primárně nezaměřují na boj s Frontou an-Nusrá, ale jejich aktuálním cílem je jiná teroristická organizace, Islámský stát (IS).

Podle Maloofa není takové prohlášení jakkoliv překvapivé, jelikož Spojené státy Frontě an-Nusrá nepřímo poskytují zbraně prostřednictvím podporovatelů této organizace, jmenovitě Kataru a Saudské Arábie.

"Problémem je, že tam máme (USA) pozemní jednotky, které pomáhají cvičit elementy jako an-Nusrá a další džihádistické salafistické skupiny," kritizuje analytik a dodává, že v tomto tvrzení nezůstává osamocen. Poukazuje, že toto přiznal i velitel jednotek Fronty an-Nusrá Abú Abdul Azíz, který v zásadě potvrdil, že do Sýrie proudí americké zbraně, byť je Spojené státy neposílají přímo.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.  

Jelikož americké ozbrojené síly cvičí podobné jednotky, včetně bojovníků Fronty an-Nusrá, a poskytují jim pomoc, bylo by dle Maloofa absurdní, pokud by letectvo Spojených států bombardovalo pozice této skupiny za situace, kdy jejím bojovníkům na bojišti pomáhají američtí instruktoři.

Ruský vyslanec při OSN Vitalij Čurkin ve čtvrtek obvinil několik členů Rady bezpečnosti z neochoty zasáhnout proti Frontě an-Nusrá. Rusko se však se svými požadavky ohledně Sýrie ocitá ve stále větší izolaci.  

"V otázce an-Nusry je to pravděpodobné," souhlasí s hodnocením situace někdejší pracovník Pentagonu. Konstatuje, že do rukou této skupiny nadále proudí zbraně Turecka, jelikož Ankara považuje za větší nebezpečí než Frontu an-Nusrá či IS v Sýrii operující kurdské bojovníky, což je dle Maloofa problém, v jehož důsledku hrozí potenciální konflikt.     

"Pokud však máte instruktory ze Západu, kteří pomáhají mnoha těmto džihádistickým salafistickým skupinám, včetně bojovníků an-Nusry, je v současnosti velmi obtížné je bombardovat," opakuje se expert. Dodává, že z tohoto úhlu pohledu nedává aktuální obviňování Ruska ze strany amerického ministerstva zahraničí žádný smysl.

Kdo porušil dohodu?

Maloofovi rovněž nedává smysl obvinění z úst mluvčího amerického diplomatického resortu Johna Kirbyho, který dosavadní neúspěchy v boji s Frontou an-Nusrá a její nástupnickou skupinou Džabhat Fatah aš-Šám zdůvodňoval neschopností Ruska dostát svým závazkům ve sféře sdílení zpravodajských informací.  

"Mám potvrzené, že Rusové žádali Spojené státy o identifikaci skupin, kterým se mají při útocích vyhnout. USA nikdy nepředaly seznam s jejich pozicemi," tvrdí analytik. Přiznává, že na straně Washingtonu zřejmě panovaly obavy, že pokud by Rusko dané informace získalo, příslušné skupiny by zřejmě byly bombardovány ruským či syrským letectvem.  

Přesto odmítnutí těchto informací odporovalo dohodě, kterou uzavřeli americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov, deklaruje Maloof. Tvrdí, že Spojené státy nikdy nesplnily svou část uvedené dohody a v důsledku toho se dojednané příměří zhroutilo.

"Právě z toho důvodu, se syrská armáda musela otočit a opětovat palbu u dálnice Castello, kde navzdory platnému příměří postupovali a stříleli džihádisté," uzavírá poněkud jednostranným příkladem někdejší pracovník amerického ministerstva obrany.    

Témata:  Sýrie USA An-Nusra

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy