Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Halabu je u konce. Ve městě se válčilo a bombardovalo

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - V druhém největším syrském města Halabu po skončení třídenního příměří v sobotu večer propukly těžké boje s intenzivním dělostřeleckým ostřelováním a došlo i k náletům.

Tvrdí to opoziční Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie. Humanitární příměří vyhlásilo ve čtvrtek Rusko, jehož letectvo svými nálety podporuje vládní síly prezidenta Bašára Asada.

Syrské a ruské nálety podle SOHR zasáhly klíčovou frontovou linii na jihozápadě města. Propukly rovněž prudké přestřelky mezi vládními silami a povstalci, kteří ovládají východní část Halabu. Zpravodaj agentury AFP slyšel dělostřelbu hřmět v celé oblasti.

Z města se během příměří nepodařilo evakuovat raněné, ani nemohly dorazit konvoje s humanitární pomocí, protože OSN nedostala dostatečné bezpečnostní záruky od stran konfliktu. V neděli má příměří zase pokračovat, a to opět po dobu jedenácti hodin.

SOHR v předchozím období od vyhlášení částečného klidu zbraní ve čtvrtek nezaznamenala žádné syrské ani ruské nálety na povstaleckou východní část Halabu.

Témata:  Sýrie Syriza

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy