Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké a kurdské jednotky zaútočily u Bašiky

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácké a kurdské síly dnes před úsvitem otevřely u města Bašika další dvě fronty v rámci ofenzivy proti takzvanému Islámskému státu (IS) v Mosulu.

Bašika leží severovýchodně od tohoto druhého největšího iráckého města. Poblíž se nachází stejnojmenná základna irácké armády, kde asi 500 tureckých vojáků cvičí irácké a kurdské bojovníky.

Velitel iráckých speciálních sil řekl agentuře AP, že jeho jednotky Bašiku obklíčily a dobyly některé její části. Kurdové se podle něj zmocnili dvou vesnic poblíž města a malé šíitské svatyně v oblasti.

Boje o Mosul, poslední velkou baštu IS, začaly v pondělí. V tomto městě je asi 1,5 milionu lidí a odhaduje se, že IS tam může mít až 6000 svých bojovníků. Očekává se, že operace bude trvat týdny, možná měsíce.

Témata:  Irák Kurdové Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy