Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky žen vyrazily do ulic. Demonstrovaly proti zpřísnění protipotratového zákona

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Stovky žen v černém dnes znovu ve Varšavě protestovaly proti možnosti, že Polsko zpřísní zákaz potratů.

Demonstrantky s červenými kartami se sešly před budovou parlamentu a skandovaly "Máme toho dost". Podle polských médií se podobná shromáždění uskutečnila v řadě dalších měst. Protestní akce mají pokračovat i v pondělí, kdy některé Polky chtějí přerušit práci.

Počátkem měsíce pod tlakem polských žen vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského ustoupila od návrhu na zpřísnění protipotratového zákona, ačkoli ho původně podpořila. Spor je považován za první výrazný neúspěch PiS v domácí politice od loňského volebního vítězství.

Kaczyński nicméně později řekl, že ke změně stávajících předpisů o potratech by nakonec dojít mohlo. Jeho slova protesty oživila.

"Budeme usilovat o to, aby i případy velmi obtížných těhotenství, kdy je dítě odsouzeno k smrti, je silně postižené, přece jen končily porodem, aby dítě mohlo být pokřtěno, pohřbeno, aby mělo jméno. Chceme, aby to bylo možné vzhledem k reálné pomoci, která bude poskytována i z veřejných prostředků. Samozřejmě mluvíme jen o případech těch rizikových těhotenství, kdy není ohrožen život a zdraví matky," řekl Kaczyński polské tiskové agentuře PAP.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku potraty

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy