Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřan z Guantánama ukončil hladovku, dostal nabídku na odjezd ze země

Guantanamo
Guantanamo
Foto: U.S. ARMY

Montevideo - Syřan Džihád Ahmad Dijáb, bývalý vězeň z amerického Guantánama, ukončil v Uruguayi protestní hladovku. Podle stanice BBC mu byla učiněna přijatelná nabídka.

Dijáb byl údajně členem Al-Káidy a specialistou na falešné dokumenty. Na americké základně na Kubě strávil 12 let, aniž byl z něčeho obviněn. USA se snaží věznici na Guantánamu zavřít a vězně posílají do jiných zemí. Dijáb dostal v roce 2014 azyl v Uruguayi.

Hladovku držel 68 dní a ocitl se na pokraji smrti. Skupina, která Dijába podporuje, oznámila, že Syřan dostal nabídku odjet z Jižní Ameriky do nějaké arabské země. Návrh uruguayské vlády, která chtěla Dijábovu rodinu přivézt do Uruguaye, Syřan odmítl.

Zatím není jasné, která země ho přijme, avšak podle uruguayských zdrojů se kvůli občanské válce nemůže vrátit do Sýrie. Uruguayská vláda také oznámila, že Dijába nechce přijmout Katar ani Turecko.

Témata:  Uruguay U.S. Base Guantanamo 1

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy