Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrant zneužil malého chlapce. Byl jsem v nouzi, tvrdil, a soud argumenty přijal

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň – Soudy v rakouské metropoli se i nadále zabývají známým případem údajně znásilněného desetiletého chlapce. Činu se měl v jednom z tamních bazénů dopustit dvacetiletý irácký uprchlík Amir. A. Soud přijal některé argumenty obhájce migranta a případ se tak vrátí před krajský soud.

Případ údajného znásilnění zaujal téměř všechna evropská média. Migrant se netajil tím, že k určitému sexuálnímu akt došlo, tvrdil, že byl v době incidentu v „sexuální nouzi".

Iráčan byl v prosinci 2015 na výletě v bazénu Theresienbad, podle toho, co zaznělo u soudu, šlo o součást integračního procesu. S ním byl také patnáctiletý pomocník a překladatel, který ho měl údajně učit, jak se začlenit do života ve Vídni.

U bazénu si pak Amir A. Vybral školáka ve věku deseti let, a odtáhl ho do šatny, kde zamkl dveře a poměrně brutálně ho sexuálně napadl. Po činu musel chlapec podstoupit akutní ošetření v místní dětské nemocnici. Chlapec stále trpí velkou posttraumatickou stresovou poruchou.

Po znásilnění se Amir A. vrátil do bazénu a bavil se na skokanském prkně, kde ho objevila policie. Desetiletý chlapec totiž útok ohlásil plavčíkovi a ten informoval policii.

Amir A., který pracoval v Iráku jako taxikář, na sobě ještě měl plavky, když ho strážníci v poutech odváděli. Ke znásilnění se přiznal, řekl, že věděl, že to bylo špatné, ale že to udělal ze „sexuální nouze", protože neměl sex po dobu čtyř měsíců.

Byl shledán vinným z vážného sexuálního napadení a znásilnění nezletilé osoby a odsouzen k šesti letům vězení. Nejvyšší soud ale nakonec podle serveru The Local verdikt zvrátil a nařídil opětovné spuštění řízení.

Odvolání soud totiž přijal tvrzení obhájce, že nižší soud neudělal dost pro to, aby zjistil, zda si násilník uvědomoval, že mu chlapec říkal ne. Zástupce soudu Thomas Philipp řekl, že zatímco verdikt týkající se vážného sexuálního zneužívání mladistvého je neprůstřelný, druhé obvinění - ze znásilnění - podle něj nebylo dostatečně prokázáno.

Podle Nejvyššího soudu měl soud první instance ověřit, zda se pachatel nedomníval, že oběť souhlasila s pohlavním aktem a zda měl Amir A. v úmyslu jednat proti vůli chlapce.

Případ znásilnění se tedy musí vrátit před krajský soud. Podle rakouského práva byl také původní trest zrušen. Ve druhém soudním řízení, který pravděpodobně bude probíhat v roce 2017, musí být uložen trest nový. Očekává se, že obviněný do té doby zůstane ve vazbě.

Témata:  Rakousko znásilnění uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy