Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský prezident Si Ťin-pching prý posílí svou moc

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - V Pekingu dnes za zvařenými dveřmi začalo plenární zasedání mocného ústředního výboru Komunistické strany Číny. Jednání, které potrvá do čtvrtku, má vyřešit "hlavní problémy ve vedení strany a v dodržování disciplíny".

Lze očekávat, že prezident Si Ťin-pching využije zasedání k dalšímu posílení své moci, napsala agentura AFP. "Letošní plenární zasedání se věnuje budování strany a má zásadní význam pro politické záměry Si Ťin-pchinga. Mohlo by se stát nejvýznamnější podobnou schůzkou jeho prvního mandátu (v čele strany)," tvrdí analytik Trey McArver z ústavu Trusted Sources se sídlem v Londýně.

Si Ťin-pching při převzetí i funkce generálního tajemníka komunistické strany v roce 2012 zahájil rozsáhlé tažení proti korupci, v jehož rámci bylo potrestán již více než milion stranických členů.

Za hlavní body jednání agentura AFP označila "reformu norem politického života" v zemi a vnitřní stanovy této největší strany na světě, která má na 88 milionů členů.

Nelze očekávat, že by ze zasedání v přísně střeženém hotelu Ťing-si v západní části Pekingu, byly zveřejněny velké podrobnosti. Výbor zpravidla publikuje jen povšechné shrnutí.

Témata:  Čína Si Ťin-pching 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy