Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nenuťte Syřany k integraci, dejte jim vlastní města, zní z Německa

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Levicový expert na salafismus a člen německých zelených Kurt Edler tvrdí, že Německo nemá žádnou skutečnou kulturu a že Syřanům by mělo být umožněno žít ve vlastním městě v Německu, spíše než aby byli nuceni k integraci do německé společnosti. Jeho slova přinesl německý list Die Welt.

Edler představil svou radikální představu o tom, jak by měla německá vláda zvládat integraci Syřanů a dalších přistěhovalců do německé společnosti. Tvrdí, že Německo nemá žádnou skutečnou kulturu, o které by se dalo mluvit, a že migranti by se neměli integrovat. Místo toho by jim mělo být umožněno založení jejich vlastního města v někde v Německu, navrhuje expert.

Edler přiznává, že po pokusu o bombový útok v Lipsku a dalších teroristických útocích ve Würzburgu a jinde, islamismus formálně dorazil do Německa.

Když mluvil o potřebě migranty integrovat do německé společnosti, řekl, že „tamní společnost se úplně rozložila". „Běžně se používá spojení dominantní kultura. Ale taková tu není. Je tu jen životní společenské prostředí," tvrdí expert.

Protože neexistuje žádná společná kultura, neměl by být podle Edlera problém vytvořit to, co nazývá „Novým Aleppem", třeba v domovském státě německé kancléřky Angely Merkelové, tedy v Meklenbursku-Předním Pomořansku. 

Nové syrské město by podle něj posílilo smysl pro komunitu. „Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová pronesla moudrou větu: Neexistuje žádná společnost. Opravdu to tak je," řekl. Dodává, že pojem vlast, německy Heimat, a představy Západu jsou „pseudoutopií" a dodal, že „Západ už dávno zahynul".

Myšlenku samostatných měst pro muslimy už dříve zmiňovala německá akademička Ulrike Guérotová, která souhlasí s Edlerem, že myšlenka „dominantní kultury" je „fašistická". Názorový soulad těchto dvou akademiků ukazuje, že tyto myšlenky mohou mít v německých akademických kruzích rostoucí důležitost.

Edler také zopakoval připomínky francouzského experta Gillese Kepela, který nazval třetí generaci muslimů „generací džihádu" – s ohledem na rostoucí popularitu salafismu. Kepel varoval, že tito mladí lidé mohou Evropu vést po cestě až k budoucí občanské válce.

Edler je však v otázce budoucnosti mladých muslimů optimističtější. Tvrdí, že salafismus se pravděpodobně v průběhu času rozptýlí. „Hodně z toho, co prožíváme jako mladický salafismus, je jen móda a subkultura," řekl s tím, že čase vyšumí. Jedním z důvodů je prý fakt, že Islámský stát ztrácí své území a porážky v bitvách dokazují, že džihádisté nejsou neporazitelní válečníci, jak tvrdí ve své propagandě.

Mnozí experti, policie a bezpečnostní agentury se však obávají vzestupu radikalismu mezi muslimskými mladíky. Průzkumy ukázaly, že vzestup radikalizace mezi mladými je rostoucí trend a jen málo z nich se dokáže z tohoto procesu vymanit.

Témata:  Německo Islám uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy