reklama

V rámci akce, která připomínala maďarské protikomunistické povstání z roku 1956, pravicový vůdce Orbán řekl, že jeho země se musí postavit evropské „sovětizaci" a bránit své hranice proti masové migraci.

Orbán, ostrý kritik Evropské unie a hlasitý bojovník proti migraci, v projevu podle agentury Reuters varoval, že svoboda v Evropě závisí na národních státech a křesťanských tradicích.

„Lidé, kteří milují svou svobodu, musí zachránit Brusel před sovětizací od lidí, kteří nám chtějí říkat, s kým bychom měli žít v našich zemích," uvedl premiér k jásajícímu davu několika tisíc lidí. „Chceme být evropský národ a ne jen národnost v rámci Evropy," řekl.

Na akci se sešlo také několik set opozičních demonstrantů, kteří hlasitě hvízdali, zatímco Orbán mluvil, v davu také mezi jeho stoupenci a odpůrci vypukly rvačky.

„Nemůžeme budovat svobodu, když tady existuje taková ohavná levicová opozice," řekl Laszlo Bárta, Orbánův podporovatel, který měl maďarskou vlajkou položenou přes ramena.

Jak připomíná Reuters, Maďarsko spolu s dalšími bývalými komunistickými zeměmi ve východní Evropě odmítá politiku, která by vyžadovala, aby všechny státy EU přijaly stovky tisíc převážně muslimských migrantů, které žádají o azyl v bloku.

Orbán tak stojí v opozici proti názoru, který zastupuje německá kancléřka Angela Merkelová. Ta opakovaně uvedla, že všech státy EU mají povinnost sdílet břemeno a přijímat uprchlíky.

Maďarský premiér na příliv uprchlíků reagoval loni zablokováním jižní hranice Maďarska, kde byl vztyčen plot s ostnatým drátem. Hranici také hlídají tisíce vojáků a policistů.

„Jako dědicové roku 1956 nemůžeme dovolit, aby Evropa zničila kořeny, které nám pomohly přežít sovětský útlak. Bez národních států a tisíce let moudrosti křesťanství, by nebyla žádní svobodná Evropa," řekl v neděli „Musíme uzavřít hranici a zastavit masovou migranci, která proudí z jihu," dodal.

Polský prezident Andrzej Duda, který se akce zúčastnil jako čestný host, ujistil Maďary o podpoře ze strany Varšavy. „Můžete se spolehnout na Polsko, kráčíme společně v těch nejtěžších chvílích," řekl Duda příznivcům, kteří mávali polskými vlajkami. „Dvě země, které byly postaveny na křesťanských základech, jsou nyní svobodné ve sjednocené Evropě," dodal.