Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mírová mise OSN terčem útoku: Jednotky nám v ničem nepomáhají, tvrdí rozzuřený dav

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bangui - Mírová mise OSN se dnes stala terčem útoků obyvatel Středoafrické republiky. Místní tvrdí, že jednotky OSN jim v ničem nepomáhají. Opakují se také útoky milic muslimského hnutí Séléka na civilní obyvatele.

Potyčka vypukla v metropoli Bangui. Dav protestujících, který čítal několik set lidí, se shromáždil u jednoho z centrálních kruhových objezdů. "Vidíme, že jejich přítomnost nám nic nepřináší. Bude lepší, když prostě odejdou," uvedl jeden z protestujících.

Mluvčí mise MINUSCA Herhe Verhoosel uvedl, že od rána nastalo několik situací, v nichž došlo na varovnou střelbu. V jednom případě napadli hlídku OSN ozbrojení muži.

Kritika působení příslušníků mise MINUSCA trvá v podstatě od jejího počátku v dubnu 2014. Veřejnost pobuřují zejména podezření, že vojáci se dopouštějí sexuálního zneužívání dívek a dětí.

Skupina nevládních organizací, které prosazují stažení vojáků OSN ze Středoafrické republiky, minulý týden zveřejnila petici, v níž vyzývá k nahrazení modrých přileb národními ozbrojenými složkami.

Témata:  Středoafrická republika OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy