Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíků máme dost, další k nám nepustíme, varuje Belgie

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - S náporem migrantů se potýká i samotné srdce Evropské unie, Belgie. Tamní úřady od začátku roku zadržely téměř 6000 migrantů, přičemž drtivá většina z nich v zemi nepožádala o azyl, ale pokoušela se dostat do jiného státu. Upozornil na to belgický deník La Derniere Heure.

Polovinu ze šesti tisíců nelegálních migrantů zadržely úřady ve vlámském přístavním městě Zeebruges. Ministr spravedlnosti Koen Geens přitom konstatoval, že od června platí sankce postihující migranty, kteří se bez povolení dostanou do přístavů. Ty ale mnohé z uprchlíků neodradily.

"Úřady zadržené migranty nejprve upozorní, že jejich jednání je protizákonné a hrozí jim trest. Při opakovaném přistižení vypovídají před nápravným tribunálem a recidivisty čeká soud," vysvětlil belgický ministr.

Před tribunálem se objevilo už čtyřicet migrantů, přičemž dva byli odsouzeni na šest měsíců odnětí svobody a museli zaplatit pokutu 600 eur. Úřady totiž plnou měrou přihlížejí k dublinskému systému, který ukládá migrantům povinnost požádat o azyl v členském státě, ve kterém vstoupí na území Unie.

Belgické ministerstvo spravedlnosti se ale pokusí zcela zabránit migrantům v pronikání do země a přijalo přísnější opatření v rámci "operace Medúza", která umožní vyslat policejní posily na belgické pobřeží a na hranici s Francií.

Zde bylo podle ministra vnitra Jana Jambona uvedeno do pohotovosti 120 policistů v souvislosti se začátkem likvidace provizorního tábora pro migranty v severofrancouzském Calais.

Témata:  Belgie uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy