Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I po puči musíte udržet demokracii a respektovat právní řád, varoval Ayrault Turky

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara – Turecko by mělo respektovat základní lidská práva a svobody i v období po červencovém neúspěšném vojenském převratu. Vyzval k tomu dnes francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Ayrault při návštěvy Ankary upozornil, že demokracie je nejlepší obranou proti těm, kteří se ji snaží zpochybňovat.

Francie podle něj chápe potřebu Turecka pronásledovat pachatele neúspěšného pokusu o puč a nepodceňuje hrozbu ze strany spiklenců. Zároveň ale prý země musí respektovat právní řád.

Po pokusu o převrat byl v zemi vyhlášen výjimečný stav, který je neustále prodlužován. V jeho rámci se pustilo do rozsáhlých čistek na všech stupních státní správy i v soukromém sektoru, které se dotkly desítek tisíc lidí.

Ayraultův turecký protějšek Mevlüt Çavuşoglu zareagoval prohlášením, že mezi výjimečným stavem v Turecku a ve Francii, kde byl vyhlášen po listopadovém teroristickém útoku, není v podstatě žádného rozdílu. Ayrault mu odvětil, že Francie se nepustila do oklešťování justice.

Témata:  Turecko Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy